Levegő mintavevők az IUL-től


Petri csészeÉlelmiszergyártó üzemekben, kórházakban, vagy más intézményekben, ahol a levegőből mikrobiológiai célból mintát vesznek, főként a következő módszereket alkalmazzák: a petri csészéket vizsgálandó helyiségben egyszerűen kihelyezik, vagy levegő mintavevő készüléket használnak.

A petri csészék kihelyezése gazdaságos ugyan, de a mintavételi idő hosszadalmas. A piacon ezidáig beszerezhető levegő-mintavevő készülékek ettől sokkal rövidebb idő alatt képesek a feladatot elvégezni.

A módszer lényege: a táptalajjal felöntött petri csészére egy megfelelően kialakított ventilátor segítségével levegőt szívatnak egy perforált lemezen keresztül. A lyukacsos lemeznek kettős célja van; viszonylag erős légáramlás jöjjön létre a furatokon át és a levegőt a csésze minél nagyobb felületére ossza el.

Spin airA most kifejlesztett IUL gyártmányú SPIN AIR típusú mintavevők jelentős minőségi javulást hoznak a mintavételben. Az egyik legfontosabb változás, hogy a petri csésze forog a mintavevő készülékben, ezáltal a táptalaj szinte teljes felületét ki lehet használni. A forgatásból eredő másik jelentős előny, hogy az ugyanazon pontra történő becsapódások száma jelentősen csökken (nem valószínű, hogy a becsapódás ugyanarra a pontra történik, ahol már van a táptalajon minta). A petri csésze forgatásának köszönhetően a táptalaj csaknem teljes területét ki lehet használni (a nem forgatottnál kb. 5%-nyi, míg a forgatott petri csészénél 100% a kihasznált terület). A „forgatott petri csésze” műszaki megoldása az IUL szabadalma.

A SPIN AIR levegő mintavevő egy mikroprocesszoros készülék, mely a korszerű elektronika jóvoltából több olyan szolgáltatást nyújt, mely idáig nem volt elérhető. Így például: változtatható a forgatási sebesség, mintavételek adatainak tárolhatósága, közvetlen csatlakoztathatóság PC-hez, vagy nyomtatóhoz, késleltetett indítás, Bar-kód olvasóhoz való csatlakoztathatóság, terepi használat is lehetséges (hálózat-független).

A készüléket a beszívott levegő mennyiségére lehet beprogramozni. A 90 mm-es petri csészék esetében ez 100 liter / perc, míg a 60 mm-es csészéknél 60 liter / perc. Teljes beszívott levegő: 0-9.999 liter.
A „mester”-készülék egy u.n. „szolga” mintavevőt is vezérelhet, így azonos időben egyszerre két mintavétel történhet különböző táptalajokra. A mintavevő saját kis állvánnyal rendelkezik, ezért azt a vízszintes helyzettől eltérő pozícióban is lehet használni.

Igény-szerint magasabb állványon (tripod) is üzemeltethető. A készülék mind 60, mind 90mm átmérőjű petri csészékkel is működtethető. A méretváltást egyszerűen a szívófej cseréjével lehet megoldani.

IUL Spin Air 

A mintavevő tetszőleges táptalajjal működtethető. A táptalaj főzését és sterilezését a elvégezhetjük a SYSTEC gyártmányú táptalaj főző-sterilező készülékkel. A mintavevő terepre történő kiszállítását a hordtáska teszi kényelmessé.

Kubovics Ferenc
Labsystem Kft.