Vákuumrendszer vezeték nélküli vezérővel


A korábban megszokott vízsugárszivattyúk és központi vákuumrendszerek helyett a membrán vákuumszivattyúk váltak napjainkban általánosan elterjedtté. A membránszivattyúk számos előnyt kínálnak, mint például a rugalmas alkalmazás, általános vegyszer korrózióállóság, alacsony üzemeltetési költségek és hatékony oldószer visszanyerés. Emellett lerövidült munkafolyamatok, rendkívüli pontosság és széles körű vezérlési funkciók is jellemzői a modern készülékeknek.

Azonban egy vákuumszivattyúból, egy kondenzerből, egy leválasztóból és egy vezérlőből összeállított vákuumrendszer sok helyet igényel. Nem beszélve arról, hogy számos rendszer paraméterezése bonyolult művelet a kevésbé gyakorlott felhasználó számára.

Ezen kihívásokra kíván választ adni a következőkben bemutatott vákuumrendszer.
Tegye próbára a készüléket saját laboratóriumában!

SC920 vákuumrendszerA képen látható vákuumrendszert egy kézi (táv)vezérlő irányítja. Mivel a vezérlő hordozható, a paraméterek megadása és változásainak figyelemmel kísérése történhet az eszközhöz csatlakozva vagy attól távol is. A távvezérlés adta szabadságnak köszönhetően immár nem kötelező a vákuumrendszert a feldolgozó készülék közelében, jól látható és megközelíthető helyen üzemeltetni. Helyezhetjük asztal vagy elszívó alá, beépíthetjük egyéb készülékekbe anélkül, hogy zavaró kábelrengeteget kellene kerülgetni. Ez értékes területet szabadít fel a zsúfolt laborpultokon. A berendezés elhelyezésétől függetlenül pedig a felhasználó kényelmes pozícióban levezényelheti a teljes munkafolyamatot.

A csokoládé tábla méretű vezérlő robusztus felépítésű, és szélsőséges körülményeknek ellenálló anyagokból tervezték. A bekapcsolt készülékhez csatlakoztatva a vezérlő akkumulátora automatikusan töltődik, de lehetőség van külön hálózati töltő alkalmazására, vagy közvetlen áramellátásra is. Az alternatív töltési módok miatt nincs szükség arra, hogy a készüléket a felhasználó számára jól elérhető helyen tartsuk.

A vezeték nélküli vezérlés (2,4 GHz) hatósugara közvetlen rálátással nagyjából ötven, falon és egyéb akadályon keresztül tíz méter. Akár több vákuumrendszer is zavartalanul vezérelhető egy helyiségben, és a készülék közvetlen közelében elhelyezett mobiltelefonok és Bluetooth eszközök sem keltenek interferenciát.

Vákuumrendszer funkciói

A kézi vezérlőn négy különböző működési módot lehet kiválasztani:

 • Kiürítés:
  A készülék kiüríti a vákuumteret a beállításoknak megfelelő sebességgel.
 • Nyomásszabályozás:
  A rendszert a beállított állandó nyomáson tarja
 • Automatikus szabályozás:
  A vákuumrendszer megkeresi a minta gőznyomását. Rendhagyó nyomásgörbe esetén a rendszer a változásokhoz igazít.
 • Egyéni nyomásszabályozás:
  A vezérlés a felhasználó által beállított nyomásgörbének megfelelően történik. A funkción belül lehetőség nyílik a nyomásértékek és a nagy teljesítményű lepárló szelepének (opció) nyitó és záró szakaszainak meghatározására. A görbe többszöri lefuttatására az ismétlő funkció ad lehetőséget.

Ha a programozott működés során a felhasználó nem kívánt folyamatokat észlel – ilyen például a habzás – a gomb megnyomásával aktuális nyomáson tarthatja a készüléket, és a beállítások módosításával megakadályozhatja a buborékok keletkezését.

Felhasználóbarát irányítás

SC920 vákuumrendszer távirányítójaA távvezérlő érintőképernyővel és az alatta elhelyezett tekerhető gombbal is vezérelhető. A gomb a szivattyú sebességének és nyomásgörbéjének megadására szolgál. Segítségével megszakítható az automatikusan futó folyamat, és áttérhetünk kézi paraméter-vezérlésre. A gomb megnyomásával az elszívás üzemmód kapcsol be.

A nagyméretű érintőképernyőn az aktuális művelet értékei mellett menüpontok és vezérlőgombok is helyet kaptak. Kevésbé gyakorlott felhasználó számára könnyedséget és időmegtakarítást jelent a magától értetődő, leíró utasításokat megjelenítő többnyelvű menürendszer.

A készüléket emellett a gyártó Windows alapú szoftvere is támogatja, amelyen – a kézi vezérlőn elérhető funkciókon túl – a nyomásgörbék megtekintése és lementése is lehetővé válik. A grafikonok szabadon exportálhatók táblázatkezelő vagy szövegszerkesztő programokba. A vákuumrendszer USB kábellel csatlakozik a számítógéphez.

A technológiáról

Intelligens vezérlés
A vákuumrendszer legfontosabb sajátossága a mikroprocesszoros vezérlés. Az intelligens vezérlő a nyomásszenzorokból – másodpercenként több alkalommal – érkező adatok alapján kompenzálja a nyomást a vákuumszivattyú sebességének változtatásával. Minden egyes munkafolyamat elején a vákuummembrán lassan indul el, hogy megóvja a kis térfogatú vákuumedényben tárolt könnyen párolgó mintákat. Amennyiben a rendszer nagy különbséget tapasztal a beállított és az aktuális nyomás között, a vákuumszivattyú sebessége és ezáltal a szállított anyag mennyisége is növekedni fog mindaddig, amíg a különbség mérhető. Az említett módszer gyors és nagy pontosságú munkavégzést eredményez.

Membránszivattyú
A membránszivattyú kialakítása szintén jelentősen hozzájárul a gyors működéshez. Egy szabadalmaztatott megoldás, az ún. stabilizáló membrán elválasztja a főmembránt a forgattyútértől. A két membrán közötti tér (vákuumtér) a szivattyú szívó oldalához kapcsolódik egy kiegyenlítő szelepen keresztül. Ezáltal a vákuum- és munkatér megközelítőleg azonos nyomáson van. A főmembrán alsó és felső oldalán kialakult nyomásazonosság a működés teljes ideje alatt fennmarad. Ennek eredményeképpen a szivattyúzás sebessége alacsony nyomáson is egyenletesen gyors marad, jelentősen csökkentve a leszívás idejét.

Műszaki adatok és tulajdonságok
A bemutatott vákuumrendszer 2 mbar végvákuum elérésére, és óránként 1,2 m3 gáz szállítására képes. A korrozív anyagokkal potenciálisan érintkező felületek ellenálló anyagokból készültek, így a rendszer olyan oldószerek elpárologtatását is károsodás nélkül elvégzi, mint a DMF. Ez a gyakran használt alacsony forráspontú reagens magas elvárást jelent a vákuumrendszerekre és azok szabályozására. További előnye a készüléknek, hogy a beépített vákuumszivattyú rendkívül halkan működik, és csak akkor kapcsol be, ha a beállított és az aktuális nyomásérték között eltérést tapasztal.

vákuumrendszer laborpult alatt, fölött

Megjelent a Labinfo magazin 2010/4. számában