Új standard a mikrohullámú labortechnikábanSok analitikai laboratórium rengeteg energiát és pénzt fektet be a labor akkreditáltatásába, esetleg ISO-9000 szerinti minősítettetésébe. Akinek sikerült is a procedúra végére érnie az tudja, hogy ez milyen sok papírmunkával jár és mennyi időt emészt fel a megfelelő dokumentumok elkészítése.

Az analízis dokumentálása általában rendben is van, de a minta előkészítése ebben a tekintetben is egy kissé mostohagyereknek számít(ott). Ez az a terület, ahol még ”elférne” néhány új megoldás, amelyek segítségével a munka gyorsabb és egyre könnyebb lenne.

Reméljük, hogy a MILESTONE új mikrohullámú roncsolói által nyújtott számítógép vezérelt roncsolási és dokumentálási lehetőség el fogja nyerni a felhasználók tetszését.

Az alábbi ábra az ETHOS Plus-nevű készülék képernyőjén látható.

Ethos Plus kijelző

Az eddigi programírási gyakorlat úgy módosul, hogy sok apró lépésre finomított - a minták számától erősen függő programot - mindössze két lépéssel oldunk meg: megrajzoljuk a kívánt hőmérséklet-profilt, a mikrohullámú energiának pedig elegendő csak a felső határát megadni, a többi a szenzorok és a számítógép dolga. Ugyanazt a programot használhatjuk 1 db, vagy akár 12 db minta esetén.

A számítógép nemcsak a módszert tárolja el, hanem a szenzorok görbéit is. A dokumentumra felvihető a minta azonosítására szolgáló minden adat: a minta tömege, a roncsoláshoz használt savak és a művelet egyéb körülményei. A lefuttatott programot egy szinte tetszőlegesen hosszú névvel (max. 256 karakter) elláthatjuk, majd a számítógép merevlemezére eltárolhatjuk. Az A4 formátumú dokumentum a készülékhez közvetlenül csatlakoztatható nyomtatóval – akár színesben is - kinyomtatható. Nem szükséges az adatokat lemezeken más számítógépekbe átvinni. Mire a roncsolás befejeződik, annak dokumentálása is elkészülhet.

Az ETHOS Plus eddig nem ismert biztonságot és kezelési komfortot nyújt. Edényzete a korábbi roncsolókban már bevált – egyedülállóan biztonságos – önszabályozó szeleprendszerrel van felszerelve. A készülékbe épített QP (Quality Pressure) szenzor gyakorlatilag megakadályozza az edényzet lefújását. Így minden edény a nyomásfokozatának felső határán üzemelhet!

Mindezt az easyWAVE-névre hallgató PC-szoftver teszi lehetővé. A roncsoló-programot akár annak futása alatt is módosítani lehet, ehhez nem kell a készüléket leállítani.